Marş motoru aküden aldığı elektrik enerjisi ile çalışan ve motorun ilk hareketini sağlayan sistemdir. Elektrik motoru ateşlemeyle çalışır. Ardından Krank miline bağlı olan volan dişlilerinin dönmesini, hava-yakıt karışımının motora beslenmesini ve pistonların ilk hareketi yapmasını sağlar.
Standart bir arabanın en fazla güce ihtiyaç duyan kısmı burasıdır. Bu nedenle marşa bastığınızda aracın farları ve iç aydınlatmaları kısılma yapar. Bu nedenle, marşın önerilen maksimum başlatma süresi 10 saniyedir. Eğer 10 saniyeden fazla sürerse aküdeki elektriğin tamamını boşaltacaktır.
https://arabalarbilgi.com/akunun-sarjinin-bitmesi/
Araç, arıza öncesi ve arıza anında araç sahibine uyarı vermeye başlar. Olası arızaların önceden tespit edilebilmesi için bu sinyallerin doğru okunması gerekmektedir. Erken teşhis aynı zamanda araçta da hayat kurtarır ve motoru çalıştırdığınızda, beklenmedik bir ses duyduğunuzda servise başvurmanız daha sonra sizi daha yüksek maliyetlerden kurtaracaktır.
Marş Motoru Arızası Esnasında Yapılan Hata
Böyle bir sorun oluştuğunda, özellikle manuel şanzımanlı araç sahipleri, aracı kullanmaya devam etmek için şanzıman devriyle yani vurdurmayla çalıştırmayı tercih ediyor. Bu durum aracın mekanizmasının çalışmasını büyük ölçüde etkiler. Araç, geçici ve çok gerekli durumlar dışında vurdurulmamalı ve çekici ile araç servise çekilerek onarılmalıdır.
Aracı görünürde bir sorun olmaması rağmen çalıştıramıyorsanız, bunun nedeni şunlar olabilir:
• Akü boşalması,
• Akü kutuplarının pas tutması,
• Marş motorunun kömürünün bitmesi marş motoru arızasının önde gelen nedenidir.
Eğer arabanız birkaç denemeden sonra hareket etmiyorsa daha fazla basmanızı önermiyoruz. Aksi takdirde aracın marş motoru veya çalışan parçaları tamamen zarar görebilir.