1. Anasayfa
  2. Teknik Bilgiler

Arabada Bobin Arızası Sebepleri Nelerdir? Nedenleri, Çözümü

Arabada Bobin Arızası Sebepleri Nelerdir? Nedenleri, Çözümü
0

Sürekli bobin arızası görülen araçlarda en kısa sürede bakım ve onarım işlemlerinin yapılması gerekecektir. Bobin arızası, aracın ateşleme sisteminin en önemli parçalarından biri olması nedeniyle oldukça önemlidir. Düşük voltajlı elektriğin yüksek voltajlı elektriğe dönüştürülmesini sağlayarak bujilere gönderen bu sistem, yüksek voltajlı elektrik ile yakıtı ateşlemektedir. Bu süreç sonrasında morun sağlıklı biçimde çalışması sağlanır.

Arabada bobin, ateşleme sisteminin en önemli bileşenleri arasında yer alır. Bobin arızaları, motorun düzgün çalışmasını etkileyeceği için ciddi sorunlara neden olabilir. Arabada bobin arızası birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Arabada Bobin Arızası Neden Olur?

Ateşleme bobin ömrü dolduğunda ya da diğer farklı sorunlara bağlı olarak bobin arızası ortaya çıkabilir. Ortalama olarak ateşlemem bobini 150 bin ila 160 bin km arasında bir ömre sahiptir. Bu sürelerin dolması halinde bakım ve onarım işlemlerine ağırlık verilmelidir.

Otomobillerde bobin arızasına neden olan başlıca etkenler ise şöyle sıralanabilir:

  • Bobin ömrünün dolması nedeniyle yaşanan yıpranmalar ve arızalar,
  • Kaza, çarpma veya diğer hasarlara bağlı olarak yaşanan arızalar,
  • Yüksek sıcaklıklara maruz kalması,
  • Nem ve su ile teması sonrasında yaşanacak arızalar,
  • Elektriksel diğer sorunlar,
  • Yüksek voltaj ve aşırı akım,
  • Yakıt ya da yağ sızıntısı gibi kirlenmeye bağlı nedenler vb.

Bobin arızasına neden olan birçok faktör bulunuyor. Bu nedenle söz konusu arızanın tamirinde de ana soruna yönelik çözümler geliştirilmelidir. Parçanın değişmesi ya da soruna neden olan unsurun ortadan kaldırılması önemlidir.

Arabada Bobin Arızası Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Arabada bobin arızası belirtileri farklı şekilde ortaya çıkabilir. En yaygın sorunlar arasında motorun tekleme ve sarsılması yer almaktadır. Bobin arızası, motorun düzgün çalışmamasına neden olabilir. Bu nedenle motorda bazı sorunlar ortaya çıkacaktır.

Bobin arızasının ortaya çıkması halinde görülebilecek bazı belirtiler ise kısaca şunlardır:

  • Motorun titremesi, teklemesi ve sarılması,
  • Düşük motor gücü ve performans sorunları,
  • Yakıt verimliliğinin azalması,
  • Motorun daha zor çalışması,
  • Motorun stop etmesi,
  • Egzoz borusundan atılan siyah duman,
  • Arıza lambalarının yanması vb.

Ortaya çıkacak belirtiler tek başına bobin arızasından kaynaklanmayabilir. Bu nedenle arızaya neden olan unsurların doğru tespit edilmesi ve hangi parçaların arızalı olduğu yapılacak çeşitli testler ile belirlenmelidir. Arabada bobin arızası belirtileri varsa en kısa sürede müdahale edilmelidir.

Bobin Arızası Motora Zarar Verir Mi?

Ateşleme bobini arıza belirtileri varsa motorda ciddi hasarlar görülme ihtimali de artacaktır. Uzun vadede aracın emisyon sistemine de zarar verir. Bu nedenle ateşleme bobini arızaları kesinlikle ihmal edilmemesi gereken sorunlar arasında bulunmaktadır. Zaman içinde tamir edilmeyen bobin arızaları diğer birçok parçada ve aracın performansında soruna neden olabilir.

Ateşleme bobini belirli bir ömre sahiptir. Ömrünü doldurduktan sonra uygun ve kaliteli parçalar ile değişmesi gerekecektir. Motorda tekleme ve sarılma, motorun durması ve hem yakıt hem de motor performansına bağlı olumsuz durumlar gelişebilir. Değiştirilmeyen bobinler aracınıza ciddi hasarlar verebilir.

Arabada Bobin Arızası Nasıl Çözülür?

Ateşleme bobini tamiri için ilk çözüm elbette parçanın yenisiyle değiştirilmesi olacaktır. Arızanın türüne ve temel nedene bağlı olarak tamir süreci de her araç için farklı olabilir. Örneğin kirlenmeden kaynaklı sorunlar parçanın temizlenmesi ve bakımının yapılması ile giderilebilir.

Elektriksel arızalardan kaynaklı sorunlarda da onarım mümkündür. Arabada bobin arızası varsa bu durumda bobin değişimi başta olmak üzere birçok farklı çözüm önerisi bulunur. Arızanın kaynağına bağlı olarak doğru bir çözüm uygulanmalıdır.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir