Halk arasında araba bağlatmak olarak da bilinen yöntemin hukuki adı “yakalama” dır. Size borçlu olan birine ait arabayı bağlatmak istiyorsanız bir takım prosedürleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Araba nasıl bağlatılır adım adım bakalım.
İlk adım: İcra Takibi
Size borcu olan birine karşı araba bağlatabilmeniz için öncelikle borçlu olan kişiye karşı geçerli bir icra takibi başlatmanız gerekir. İcra takibinin mahkemelerden başlatılacağı yönündeki bilgi halk arasında yaygınlaşmış yanlış bir bilgidir. İcra takibi her adliyenin yargı çevresinde bulunan “icra daireleri” aracılığı ile başlatılır. İcra dairelerinde hakim veya savcı bulunmaz. Gerektiği kadar müdür, müdür yardımcısı ve katip olarak adlandırılan devlet memurları icra dairelerinin personelini oluşturmaktadır. Başlatacağınız icra takibi alacağınızın türüne göre değişkenlik gösterilir.
Mahkeme Kararına Dayanan İcra Takipleri
Alacağınızın herhangi bir mahkeme kararına dayanması en rahat icra takibini doğurur. Çünkü bu icra takibine borçlu kişinin itiraz etme şansı yoktur. Hukukta ilamlı icra takibi olarak adlandırılan bu takip yönteminde borçluya borcunu ödemesi için 7 günlük süre verilir. Bu 7 yedi günün sonunda borçlu borcunu ödemezse borçluya ait malvarlıkları alacaklının talebi üzerine haczedilir. Borçlunun aracı da buna dahildir.
Senet, Çek Vb. Kıymetli Evraklara Dayanan İcra Takipleri
Alacaklının elinde yukarıda sayılan evraklardan birinin bulunması ise “kambiyo taahütlerine özgü” icra takibi başlatılması gerekir. Ancak burada borçlunun, başlatılan icra takibine itiraz hakkı mevcuttur. Bu hakkını 5 gün içinde icra mahkemesine itiraz etmek şeklinde kullanabilir. Ancak itiraz icra takibini durdurmaz.
Borç Para Verme vb. Resmi Delil Olmadan Başlatılan İcra Takipleri
Bu takip türleri en zayıf icra takipleridir. Borçlunun 7 gün içerisinde itiraz etmesi halinde icra takibi durur ve haciz işlemine devam edemezsiniz. Devam etmek istenirse konusuna göre görevli olan mahkemede “itirazın iptali” davası açılması gerekir. Ancak borçlu 7 gün içerisinde itiraz etmez veya itirazın iptali davası alacaklı tarafından kazanılırsa borçlunun malları haczedilebilir.
Ancak tüm takip türlerinde karıştırılmaması gereken husus şudur. Borçlunun aracına haciz talep etmeniz halinde araba bağlanmaz. Haciz talebinin yanı sıra araç için yakalama talebinde bulunulması gerekir. Yalnızca haciz talebi herhangi bir ücrete tabi değilken yakalama talebi için icra dairesine yakalama avansı yatırılır. Araç üzerine yakalama işlendikten sonra araç trafik çevirmesine takıldığında bağlanır ve en yakın yediemin otoparkına çekilir. Borcun ödenmesinden sonra ise tekrar sahibine iade edilir. Borç ödenmezse alacaklı talebi üzerine araç ihale yoluyla satılır ve parası alacaklıya ödenir.
Araba Nasıl Bağlatılır
Yukarıdaki adımlardan sonra artık araçınız bağlanmış demektir. Araba nasıl bağlatılır konusunu arabalar bilgi sitemizde sizler için açıkladık. İcra takiplerine, Çek senet kısımlarına dikkat edip, UYAP üzerinden takip etmeyi unutmayın. UYAP’dan arabanıza ait bir bağlanma var ise anında görebilirsiniz.